Bigger picture
X


Royal HaskoningDHV
Laan 1914 nr. 35
3818 EX  Amersfoort

T 033 468 20 00

michiel.de.jong@rhdhv.com
www.global.royalhaskoningdhv.com

RoyalHaskoningDHV

Royal HaskoningDHV is een toonaangevend internationaal advies- en ingenieursbureau dat bekend staat om haar hoogwaardige expertise en leiderschap in innovatie en duurzaamheid. Wij ondersteunen onze klanten door `local delivery` of `world-class solutions`. Wij zijn erkend om onze geïntegreerde aanpak van complexe problemen. Vooral op het gebied van water zijn wij toonaangevend door onze innovatie kracht, kennis, ervaring en integrale visie.

Een visie waarin wij sterk geloven dat de mens en het water onafscheidelijk van elkaar zijn. De aantrekkingskracht van het water voor recreatieve doeleinden, om er aan te wonen of het water te gebruiken voor havenontwikkeling zijn factoren die de huidige leefomgeving door de eeuwen heen heeft vormgegeven. Het waterfront wordt daarom ook wel beschouwd als de overgangszone tussen land en water. Deze zone is één van de meest waardevolle gebieden voor commerciële, stedelijke, jachthaven, ecologische en havenontwikkeling. Voor de ontwikkeling van het waterfront heeft Royal HaskoningDHV een uniek product, visie en ontwerpmethode ontwikkeld waar we streven naar:
 • Het versterken van de relatie tussen de mens en het water door het creëren van netwerken en bestemmingen voor commerciële, recreatieve, industriële en infrastructurele doeleinden. Het water heeft specifieke kwaliteiten die vertaald kunnen worden in ontwikkelingen.
 • Het identificeren van potentieel waterfront programma voor specifieke locaties. Het programma wordt bepaald door zowel de kwaliteiten van de landzijde en de waterzijde. Programma`s zoals stranden, jachthavens, passagiersveerboten en vissershavens worden vanuit een integraal perspectief bepaald en vormgeven.
 • Het benutten van het water marktpotentieel voor recreatieve, toeristische en industriële doeleinden.
 • Het ontwikkelen van ruimtelijk aantrekkelijke plannen die in harmonie met het watersysteem ontwikkeld worden. 
 • Een balans tussen publieke en private ruimtes, diversiteit van activiteiten en programma’s aan het waterfront. Het waterfront is een ruimte waar in veel gevallen de complexiteit onderschat wordt. 
 • Het integreren van waterveiligheids-, ecologische, hydraulische en klimaatveranderings aspecten in het ruimtelijke plan. Het is ons streven om conflicten te voorkomen en te vertalen in inspirerende waterfrontontwikkelingen.

In combinatie met meer traditionele stedelijke en architectonische planning methodieken creëren we succesvolle waterfronten en jachthavens die inspirerend, realistisch, haalbaar en levensvatbaar zijn. In de loop der jaren hebben we samengewerkt met een breed scala aan opdrachtgevers, zoals private ontwikkelaars, architectenbureaus, overheden, gemeenten, waterschappen, en de jachthavenexploitanten in China, Korea, Koeweit, Abu Dhabi, Malta en Nederland.


Producten en Diensten

 • Regionale watersport en toeristische ontwikkelingsplannen
 • Jachthavenontwikkelingsplannen
 • Stedelijke waterfront ontwikkelings-plannen
 • Advies en ontwerp drijvende gebouwen
 • Cruise terminals, waterfronten en industriële ontwikkelingsplannen
 • Visserijhavens
 • Waterbouw en Geotechniek
 • Milieueffectrapportages

Royal HaskoningDHV biedt op maat gemaakte ontwikkelingsplannen gebaseerd op onderbouwende programma`s die ruimtelijk en technisch geïntegreerd zijn. Wij leveren diensten zoals: master planning, technische ontwerp, ruimtelijk ontwerp, en engineering. Wij bieden ook `quick scans` ter beoordeling of start van een nieuw project. Daarnaast organiseren wij ook master classes in combinatie met een tour langs inspirerende wereldberoemde waterfronten.

Voor de verbetering, uitbreiding, of de ontwikkeling van een nieuw waterfront of een watersport gebied is Royal HaskoningDHV de ideale partner. We plannen en ontwikkelen land en water programma's die in staat zijn om water en land met elkaar te verenigen. Het ideale programma dat past bij de condities van de plek en behoeften. Royal HaskoningDHV heeft de kracht om problemen op te lossen, kansen te creëren en te benutten.


Projecten

Duurzame Jachthaven Dubai

Duurzame Jachthaven Dubai

De duurzame jachthaven van Dubai is een initiatief van Royal HaskoningDHV en partners om een nieuw perspectief te ontwikkelen op het gebied van jachthaven- en waterfrontontwikkeling. De belangrijkste strategie is het waarborgen van de ultieme jachthaven ervaring zonder de natuur te schaden. Dit bereiken wij door de natuur de drager te laten zijn van het ontwerp. Een startpunt waarin het water ecologische systemen door de ontwikkeling niet belemmerd wordt, maar op een positieve manier wordt versterkt. Om dat de natuur de drager is van het ontwerp, is het niet alleen duurzaam maar wordt er vooral een plek gecreëerd die zeer comfortabel is voor wonen en vrijetijdsbesteding.

Internationale Cruise en Watersportindustrie Shenzhen, China

Internationale Cruise en Watersportindustrie Shenzhen, China

In de afgelopen 30 jaar is Shenzhen uitgegroeid van een bescheiden vissersdorp tot een wereldwijde havenstad met meer dan 10 miljoen inwoners. Als relatief jonge stad, die nog volop in ontwikkeling is, richt Shenzhen zich nu op het ontwikkelen van het waterfront en toerisme. In relatie tot de ambities van Shenzen om zich internationaal op de kaart te zetten kreeg Royal HaskoningDHV de opdracht van China Merchant om een ontwikkelingsplan te leveren voor de cruise en jachtindustrie. Daarnaast ontwikkelde Royal HaskoningDHV ook een stedelijke cruise terminal waterfront concept voor Shenzhen Shekou. Dit waterfront wordt ook wel beschouwd als het centrale waterfront van Shenzen, een attractie waar menige restaurants en hotels al zijn ontwikkeld. Het concept ontwikkeld door Royal HaskoningDHV sluit aan bij de bestaande context en is gebaseerd op ontwerpstrategieën en studies van inspirerende internationale stedelijke waterfronten.

Quickscan Marina Hoek van Holland

Quickscan Marina Hoek van Holland

De gemeente Hoek van Holland, gelegen aan de monding van de rivier de Nieuwe Waterweg, heeft de ambitie om haar imago te versterken richting het water. Dit willen zij bereiken door verbetering van de stedelijke ruimtelijke kwaliteit en het economische klimaat. Om dit doel te bereiken is Hoek van Holland van plan om het waterfront langs de Nieuwe Waterweg te moderniseren. RoyalHaskoningDHV heeft de opdracht gekregen om een `quick scan` uit te voeren met als doel de mogelijke toegevoegde waarde en haalbaarheid te onderzoeken van een jachthaven langs de Nieuwe Waterweg. Deze toegevoegde waarde is gebaseerd op de economische waarde, kansen voor vrijetijdsbesteding en recreatie. Daarnaast is er ook gekeken naar de positieve impact op de omgeving waarin de jachthaven centraal staat. De haalbaarheidsstudie bestaat uit aanwezige randvoorwaarden om een voorziening te realiseren vanuit zowel ruimtelijk als financieel vooruitzicht.

 NDSM Waterfront, Amsterdam

NDSM Waterfront, Amsterdam

De NDSM-werf is een beroemd historische haven waterfront in Amsterdam. Het gebied is momenteel in ontwikkeling met als doel een nieuw cultureel centrum aan het waterfront van Amsterdam te worden. Een proces waarin een industrieel gebied naar stedelijk gebied getransformeerd wordt. De oude kranen, pakhuizen, kades en aanlegplaatsen zijn van grote culturele waarde en zullen moeten worden behouden. Met betrekking tot de ontwikkeling van het waterfront, is RoyalHaskoningDHV gevraagd om het waterprogramma te definiëren en te integreren met het stedenbouwkundige plan. RoyalHaskoningDHV heeft met respect voor het verleden een divers en integraal water programma gedefinieerd (activiteiten en faciliteiten) dat past bij Amsterdam, het IJ, en de omgeving. Het programma bestaat uit een jachthaven, historische schepen, een water plein en drijvend commercieel programma.

New York Brooklyn Rotterdam Waterfront Ontwikkeling

New York Brooklyn Rotterdam Waterfront Ontwikkeling

Amsterdam en New York, ooit `New Amsterdam`, hebben al meer dan 400 jaar een band met elkaar. Als onderdeel van de viering van het 400-jarig bestaan, zijn Nederlandse en Amerikaanse experts uitgenodigd om een visie te creëren voor de herontwikkeling van de South West Brooklyn Waterfront. Een van de taken was het ontwikkelen van een holistisch voorstel voor de transformatie van het gebruik van het waterfront. Een team, onder leiding van RoyalHaskoningDHV, heeft zes locaties aangewezen waar kansrijke commerciële ontwikkelingen kunnen plaatsvinden. Deze zes locaties vormen een 'ketting' met als doel de diversiteit van het programma te versterken en het land en water programma beter met elkaar te integreren. Een van deze locaties is uitgewerkt in een ruimtelijk concept, waarin de cruiseterminal en het daaromheen liggende gebied het ideale opstappunt vormt voor de toeristen om te vertrekken en te arriveren. Het waterfront wordt met het nieuwe programma meer publiek en commercieel ingericht om niet alleen meerwaarde te creëren voor de toeristen maar ook voor bevolking van New York. Het publieke waterfront biedt nu kans om te genieten van het uitzicht op Manhattan en gebruik te maken van een van de diverse commerciële programma’s zoals restaurants, winkels en uitgaansfaciliteiten.

Quickscan Marina Tarara Cuba

Quickscan Marina Tarara Cuba

Het eiland Cuba heeft veel te bieden. Met een panoramische tropische kustlijn, rijke historie, architectuur en cultuur is het ook nog eens strategisch gelegen in het hart van de Golf van Mexico. Door het veranderen van het nationale beleid waarin Cuba zich weer op de internationale kaart wil zetten is het eiland is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Toeristen arriveren op dit moment vooral per vliegtuig maar zullen door de ontwikkeling van nieuwe attractieve jachthavens en resorts in de toekomst ook per jacht arriveren.
Tarara, een dorp en jachthaven gelegen ten westen van Havana, werd gebouwd in 1940. De locatie is gelegen in een natuurlijk waterbassin achter een kristal wit strand. In 2010, is Q-Hospitality gestart met een plan om de jachthaven en het omliggende omgeving te herontwikkelen en te transformeren in een ‘ first-class’ toerisme en jachthaven bestemming. De jachthaven, die momenteel onderdak biedt aan vooral kleine vissersvaartuigen, zal uiteindelijk in staat moeten zijn om grote jachten tot 30 meter lang te herbergen. Voor de herontwikkeling van Tarara, is RoyalHaskoningDHV door Q-Hospitality gevraagd een `quick scan` van de master plan uit te voeren. Het doel van de opdracht is om een beeld vormen van het technische maatregelen, inventarisering van de minimale havenfaciliteiten om die vervolgens op kosten te toetsen. De kosten voor de ontwikkeling zijn doormiddel van een model geëvalueerd. Het resultaat biedt perspectief op een haalbaar plan bestaande uit een aanbeveling voor strategische ontwikkeling, een financieel model en algemene programma-eisen.

Shanghai Yachting Industry Master Development Plan

Shanghai Yachting Industry Master Development Plan

Shanghai is een internationale havenstad met een rijke maritieme geschiedenis en cultuur. De stad, strategisch gelegen aan de monding van de Yangtze River Delta, verbindt China met de rest van de wereld. Het water heeft altijd een grote commerciële en industriële waarde gehad voor de stad. Door de grootschalige snelle ontwikkeling en internationalisering is Shanghai haar waterfront aan het ontwikkelen als icoon met mondiale allure. Naast de ontwikkeling van de architectonische icoon, moet het waterfront ook een attractief programma krijgen met faciliteiten voor recreatie. Een programma waarin ontwikkelingen van jachthavens een essentiële aanwinst is. Omdat waterrecreatie nog niet sterk vertegenwoordigd is in China moet er een studie uitgevoerd worden om de stad op een duurzame manier uit te laten groeien tot het belangrijkste centrum op het gebied van watersport van de Oost-Aziatische regio. RoyalHaskoningDHV en partners werden onlangs geselecteerd door de Gemeente van Shanghai om een master plan en ontwikkelingsplan te maken met als doel om watersport in Shanghai op de kaart te zetten.

Taparura Coastal Development, Sfax Tunesia

Taparura Coastal Development, Sfax Tunesia

Taparura, een oud haven terrein gelegen aan de kust in Sfax, vormde jaren lang een barrière tussen de stad en het water. Het terrein, waar vroeger een oude gips fabriek gelegen was, was vervuild maar biedt tevens grote potentie voor een nieuw stedelijk waterfront. Een plek met een uitdaging waarin RoyalHaskoningDHV en partners een integraal ontwerp ontwikkelde met als doel het probleem creatief technisch op te lossen, een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen dat geïntegreerd is met de omgeving. Het resultaat is gebaseerd op het ontwikkelen van een stadspark bovenop het vervuilde sediment. Deze nieuwe icoon verbindt het nieuwe stadswaterfront met de oude medina door middel van nieuw ontwikkelde publieke routes. Daarnaast wordt er een attractief programma ontwikkeld met onder andere een nieuwe openbaar strand, jachthaven en de kust medina.

Yachting, Tourism Master Planning, Abu Dhabi VAE

Yachting, Tourism Master Planning, Abu Dhabi VAE

Abu Dhabi vormt samen met Dubai het watersportcentrum van het Midden-Oosten. De stad heeft zicht de afgelopen jaren door de ontwikkeling van een grootschalig waterfront, een Formule 1 circuit en jachthavens zich internationaal op de kaart gezet. Daarnaast verwacht het Emiraat de komende decennia meer dan 40 jachthavens te ontwikkelen. Door de snelle en dynamische ontwikkeling van de stad en de toeristen industrie, is het belangrijk om een sterke basis te ontwikkelen voor de jachthaven en toeristen industrie. Met het oog op de ontwikkeling zijn RoyalHaskoningDHV en partners zijn gevraagd om een ontwikkelingsplan voor watersport en toerisme op te stellen voor Al Raha Beach. Het project omvatte niet alleen specifiek projectlocaties, maar ook werden de mogelijkheden onderzocht om van Abu Dhabi als stad en Emiraat, het centrum te laten worden voor watersport en toerisme. Het plan ontwikkeld door RoyalHaskoningDHV en partners voorziet de klant van state-of-the-art informatie over waterfrontontwikkelingsmogelijkheden rondom de watersport binnen de Verenigde Arabische Emiraten, inclusief inzicht in programma voor specifieke projectlocaties.

Rivier Waterfront Ontwikkeling, Kiev Oekraïne

Rivier Waterfront Ontwikkeling, Kiev Oekraïne

Global Links Group is in Kiev een nieuw stedelijk gebied aan het ontwikkelen. De site is ongeveer 13 km ten noorden van het centrum van Kiev, gelegen aan de rivier de Desna. RoyalHaskoningDHV heeft de opdracht gekregen van GLU om de nodige technische engineering en waterfront planning expertise te leveren met het als doel het bestaande masterplan te optimaliseren vanuit het water. Op basis van data inventarisaties hebben ingenieurs, planners en architecten het masterplan geïntegreerd met het watersysteem van de rivier. Het eindresultaat is een masterplan met een dynamisch waterfront waarin de relatie tussen de woningen en het water geoptimaliseerd is. Daarnaast worden er faciliteiten in het plan geboden voor jachten langs de kanalen en in een `full service marina`.